iKlubovnae-StopaSPJFe-ShopDlouhodobá hra pro kluby
Přejít na menu

Jaká byla Lesní škola SPJF na MUNĚ

4.4.2013 21:44
Autor: Rolf, Počet přečtení: 4177

LŠ_MUNA

Slibovaná reportáž z Lesní školy SPJF je konečně zde. Od pátku 15.března do neděle 17.března 2013 proběhl IV. ročník LŠ tentokráte v lokalitě bývalého vojenského prostoru u Mikulovic na Jesenicku, kde nám zázemím byla budova č.4 – zvaná zcela překvapivě „Čtyřka“. Na místo dorazilo nakonec 19 účastníků z různých regionů České republiky.

Účastníci seřazeni abecedně: Anežka, Čáp, Dingo, Drobek, DM Bobr, Filip, Hynek, Jouza, Kosťa, Láďa, Přema, Renča, Rolf, Sova, Stopař, Svišť,Vojta, Wapi, Žluťásek.

Tým ing. Adamova CSc. při montážiZima a mráz. To byla první překážka, která na nás čekala na MUNĚ v objektu číslo 4, kde se nenacházelo žádné topení a jelikož venku teplota klesla asi k mínus 8 stupňům, bylo třeba vymyslet nějaké řešení. To měl v rukávu odborník na slovo vzatý, jaderný fyzik zabývající se ve volném čase svým koníčkem, ziskem a využitím tepelné energie v polárních oblastech pan ing. Jurij Vladimirovič Adamov CSc. Ten se svým týmem techniků v rychlém čase nainstaloval kamna, kterými by nepohrdli ani polárníci na Antarktidě a tak mohlo se začít s programem.

Zpoždění však nakonec nebylo hodinu jak jsme původně předpokládali, ale hodiny tři. Protože jsme však program nechtěli rušit, či přesouvat, zvolili variantu časového posunu, což v praxi znamenalo, že zahájení proběhlo v čase 23:30, večerka ve 3:00 a budíček druhý den v 11:00.

„Sestav si svůj harmonogram“ byl po přivítání všech účastníků a oficiálním zahájení prvním bodem Lesní školy. V budově byly schovány lístečky s názvy jednotlivých bloků (částí programu) a úkolem všech zúčastněných bylo je najít a poté libovolně připevnit na nástěnku k časům, ve kterých si dotyční sami přáli, aby se program konal. Někteří vtipálkové svého práva plně využili k pobavení všech okolo, když například na sobotní ráno připadl bod „úklid a rozchod“

Promítačka jela na 120%Prezentace „Fenomén Foglar“ – několik stran v power pointu připravených Rolfem mělo být úvodem do následujícího bloku o budoucnosti sdružení. Bylo vypíchnuto několik důležitých a podstatných dat a událostí ze života JF, statistika a historie čtenářských klubů, porovnání členské základny podobných volnočasových a tábornických organizací se SPJF, aj.

Prezentace k nahlédnutí je pod tímto odkazem.

Členská základna SPJF – byla druhou prezentací, tentokráte z dílny Čápa, který nám ukázal křivku jak stoupal a klesal počet členů sdružení v posledních 10 letech, jaké je zastoupení v různých věkových skupinách. Na závěr výstupu byly shrnuty jaké má člen Sdružení přátel Jaroslava Foglara výhody a proč si členství tedy pořídit.

Prezentace k členské základně je dostupná pod tímto odkazem.

Čekají nás jen jistoty a pozitiva.Moderovaná diskuze „Budoucnost SPJF“ – byla nejočekávanějším bodem LŠ. Na úvod byly přečteny čtyři dopisy od našich členů, kteří reagovali na výzvu v písmenkovém Zpravodaji a na iklubovně. Následně proběhla první část společné diskuze, ve které jsme společně vypisovali na tabuli pojmy a hodnoty, které nám přišly ve spojitosti k SPJF významné a na kterých jsme chtěli dále stavět. Ve druhé fázi jsme termíny analyzovali a rozdělili do čtyř skupin, dle toho jak se je daří plnit. Třetí pracovní tabule obsahovala soupis cílů SPJF, kterých bychom se měli snažit dosáhnout, a dále navazovala již konkrétní řešení. Na závěr každý z účastníků sám řekl, ve kterých činnostech by se chtěl sám aktivně zapojit.

Více podrobnějších informací naleznete přímo na stránce o budoucnosti SPJF zde:

http://www.iklubovna.cz/clanky/aktualni-tema-budoucnost-spjf-2362

Přema valí jak lokomotiva!Foglarovská rozcvička „Dáme si kyslík“ – byla zpestřením sobotního odpoledne a jelikož přece jen zasvítilo venku sluníčko, vyhnal nás Láďa ven na hřiště, kde jsme rozděleni do tří soutěžních skupinek běhali pro lístečky a plnili úkoly jako při hře aktivity. Slovo na papírku jsme mohli ostatním nakreslit, nebo předvést pantomimicky. Všímaví čtenáři jistě poznali, že odpolední rozcvička proběhla odpoledne kvůli časovému posunu..

Ekonomicko-účetní blok – možná leckdy nudná a šedivá práce, kterou neradi při akcích a po nich děláme, ale neobejdeme se bez ní. V precizním podání naší hospodářky Renči jsme si však některé informace oprášili a nebo se také dozvěděli, jaké při vyúčtování akcí děláme často chyby a je v účetním světě nového.

http://www.iklubovna.cz/modules/iklubovna/documents/2013_ucetnictvi_manual.pdf

HynekWebové stránky a facebook – další prezentaci měl pro nás připravenou Hynek, který nás na ni nejdříve svolal, poté ji zrušil, aby ji za pár vteřin nakonec v plné kráse rozjel. Pro méně zdatné ajťáky to mohlo být pouze zajímavým povídáním, kterému jsme v některých fázích nerozuměli, přesto jsme se dozvěděli co všechno se dá v internetovém zákulisí zjistit a jak se toho dá pro činnost sdružení využít. V posledních letech je vedle internetových stránek důležitým článkem prezentace SPJF sociální síť facebook, kde je možné oslovit docela vysoké procento potenciálních členů a příznivců sdružení.

Účastníci sami sobě – zde jsme si chvíli odpočinuli od místy únavného jednání a diskutování. Ti co měli připraven nějaký výstup mohli, ostatní obohatit či pobavit. Rolf kratičkým psychologickým testíkem, Anežka úryvkem z knihy, DM Bobr recitací, Kosťa zábavnou hrou „HU“, nebo kvarteto Čáp-Vojta-Hynek-Renča svým ochotnickým kouskem.

průvodce ing. Yuri Adamov z AdamovaProhlídka MUNY a objektu SPJF – byla na programu v noci ze soboty na neděli. Noční procházku vojenským areálem jsme si mohli vychutnat za svitu hvězd a měsíce pod vedením průvodce Čápa, který přidal i několik ponurých historek z druhé světové války ve zdejší lokalitě. Vstoupili jsme také do budovy SPJF s číslem 36 a podívali se, jak pokračují práce našich stavitelů! Před tím co tady dokázali je třeba smeknout klobouk!

Více o MUNĚ zde:: http://www.iklubovna.cz/zony/muna

Co na Lesní škole nebylo? Z časových důvodů se nevešel do programu „Orientační běh“, který měl připravený Stopař a dále Láďův blok „Vytvoř projekt“, který ustoupil pokračování diskuze o budoucnosti SPJF.

Certifikát pověřeného vedoucího, který jsme každému účastníku LŠ slíbili je již zadán do tisku, na dubnové poradě bude úředně podepsán předsedou SPJF a následně poštou odeslán!

LŠ_MUNAJakožto vedoucí Lesní školy SPJF bych chtěl na závěr vyjádřit svůj dík všem, kteří svým přístupem, pomocí a aktivní účastní přispěli ke zdárnému průběhu. Díky všem kteří měli připraven nějaký výstup, blok, část programu a také těm kteří se chopili pomocních organizátorských činností, vaření, výroby komínu aj. Přijměte ode mě také omluvu za neuskutečnění dvou slíbených částí programu, kterén akonec ustoupily diskuzi o budoucnosti SPJF.

Pár fotek z Lesní školy a MUNY naleznete zde: "doplníme"

Vytvořil 4. dubna 2013 ve 21:50:02 Rolf. Upravováno 11x, naposledy 7. dubna 2013 v 19:55:46, Čáp


Diskuze ke článku

7. dubna 2013, 23:33
Rolf (administrátor)

Díky ing. Adamove, CSc.

za aktualizaci. Jen k akci kamna - psedonym není adresovám Vladimiru Šmídovi, Landschmiedovi, ani Messerschmidtovi Smějící se práce to byla nelehká, ale dělamá po večerech s láskou a péčí, které se dostává například kávě Jihlavanka.... ještě se těšte na fotogalerii z LŠ a MUNY!!

7. dubna 2013, 20:00
Čáp (administrátor)

Aktualizoval

jsem oba články podle Rolfových instrukcí (přidány prezentace) v pdf. Díky Rolfe za jejich sepsání, bylo to jistě dost práce, ale je moc dobře, že tu jsou. Třeba se díky nim i někdo dostane od akademických rad k reálným výkonům Mrkající

6. dubna 2013, 20:12
Stopař

poděkování

Ahoj, chtěl bych poděkovat Rolfovi za organizaci Lesní školy a chcu podotknout, že akce kamna nebyla až tak moje zásluha :-D
5. dubna 2013, 13:41
Bublina (přihlášený)

Díky za článek a hlavně za informace k diskuzi o budoucnosti SPJF. Držím palce všem, kteří se snaží to nějakým způsobem řešit.

Nechcete mi přijet nainstalovat kamna do Japonska? :)) Tady ještě nevynalezli ústřední topení, obávám se, že další zimu už nepřežiju.
4. dubna 2013, 21:56
Rolf (administrátor)

Úpravy a aktualizace

ve článku budu ještě dělat nějaké průběžné opravy a doplnění, proto se nedivte budou-li zde zatím chybět některé odkazy, či se vám bude zdát že tu něco chybí Šlápnul vedle

Vložení nového komentáře
*
*
*