iKlubovnae-StopaSPJFe-ShopDlouhodobá hra pro kluby
Přejít na menu

Ohlédnutí za Lesní školou SPJF 2019

28.11.2019 16:23
Autor: Rolf, Počet přečtení: 2205

V závěru měsíce padajícího listí se uskutečnil již V. ročník Lesní školy SPJF, která se konala v termínu 25.- 28. října 2019 v Beskydech. Zázemí malebné a útulné turistické chaty v Kunčicích pod Ondřejníkem nedaleko Frenštátu nám poskytla rodina Hanušova a tak nic nebránilo, aby si účastníci mohli v příjemném prostředí vychutnat bohatý a pestrý program.

Pátek 25. října 2019

18:00-20:00 příjezdy na chatu v Kunčicích pod Ondřejníkem

20:00-22:00 oficiální zahájení, seznamovací špekáček, Mexovi historky ze SSSR

22:00-23:30 software pro neziskovky (Drobek)

23:30-01:00 volná zábava, diskuze a kytara (Maťo a Ilič) 

Po šestileté odmlce se ke slovu přihlásila opět akce zvaná Lesní škola, neboli setkání vedoucích, instruktorů a zájemců o činnost s dětmi v SPJF. Po 18 hodině se do tmou zalitého údolí pod horu Ondřejník začali sjíždět účastníci z různých koutů České republiky. Automobily, vlaky či autobusy dojeli Foglarovci z Brna, Prahy, Plzně, Vyškova, Štramberka, Českého Brodu, Jablunkova u Třince a v neposlední řadě také z Ostravy. Program byl zahájen táborákem a seznamovacím špekáčkem, jelikož ne všichni zúčastnění se na místě znali. Ten kdo se těšil na lahodné uzeniny, si přišel na své, jelikož kromě klobásek a buřtů byli k dispozici i pikantní Mexovi historky ze SSSR. Při nich několikrát zapraskalo v ohni a  nejednomu posluchači zaskočil chleba s hořčicí v krku. Mexičan tak se vším všudy dostál své přezdívky i dlouholetého vedoucího oddílu Plameňáci. Když už byla páteční sestava kompletní, byla zahájena i vzdělávací část, kterou si vzala pod svá křídla Drobeková. Velmi pečlivě připravenou prezentaci s poutavým výkladem nás seznámila se softwarem pro neziskovky a tak zejména starší ročníky jen koukali, kam se věda v posledních letech zase pokročila. S blížící se půlnocí pak došlo i na avizovaný hudební program, kterého se chopil Maťo za doprovodu "Petra Iljiče Čajkovského" coby kytaristé, a ostatní přítomní coby zpěváci. Takže jsme si krásně „zabékali“ a oprášili staré songy z dávných let, které jsou zvukově zaznamenány a lze si je možnéí poslechnout na youtube. Pak už jsme ulehli na půdičce do pelechu, či ven pod širák. Dobrou noc!

Poupata - Boty toulavýhttps://www.youtube.com/watch?v=pkGcRc12_ZI

Hop Trop - Amazonka: https://www.youtube.com/watch?v=0tUjQSpEcyQ

 

LŠ1Softwarová přednáška jednoho z posluchačů vyčerpala a nakonec i uspala.

lš2Pohled na stejnou situaci z Čápovi perspektivy, mezitím Mexa již procitl...

MexičanNa večer plný historek z bývalého Sovětského svazu dlouho nezapomeneme.

Mato a IljičVečer byl zakonec hudebními šlágry, které do strun opřeli Maťo a Petr Iljič.

 

Sobota 26. října 2019

8:00-8:30 rozcvička s TGM (Rolf)

8:30-9:30 snídaně (Vojta)

9:30-11:30 vrhání nožem (Maťo)

11:30-13:00 ekonomický blok (Sova)

13:00-14:00 oběd valašské halušky se zelím (Vojta)

14:00-16:00 struktura SPJF (Čáp)

16:00-18:00 lukostřelba (Turlogh)

18:00-19:00 večeře (Vojta)

19:00-22:00 koncepce aktivit SPJF (Čáp a kolektiv)

Jen co kohout zakokrhal a místní skot a koně vyběhli na pastvu i parta Foglarovců nezahálela a svižně ze svých spacích pytlů ven vyskočila. Aby nám den pěkně začal a byli všichni bdělí a plní sil, nebylo možné začít jinak, než jak to dělával za starých časů pan prezident Masaryk. Ten otužen ve studené vodě, vysléknul se do půl těla a pěkně si zacvičil, neboli „zasokoloval“.  Poté bylo připraveno pohoštění a plné stoly jídla ke snídani se jen prohýbaly. Potom se již o slovo přihlásil vedoucí ostravského oddílu N.A.L. Maťo, který si pro nás připravil dovednostní disciplínu – vrhání nožem! Vedle chaty byli připraveny terče a tak jsme po instruktáži vzali do rukou „shurikeny“ a stejně jako to dělali Apači nebo Šošoni, zacílili jsme a pic kozu do vazu! Další část programu byla pro změnu odpočinková, to měl totiž náš ministr financí Sova připraven ekonomický blok.

Kolem 13 hodiny už volali kuchařky ze zájezdního hostince U Hanuša všechny ke stolu a podával se místní pokrm valašské halušky se zelím a brambory. Všichni si hned do svých cancáků psali recept, protože se jednalo o gurmánský zážitek vysoké úrovně první cenové skupiny. V odpoledním bloku se pak dostal ke slovu Čáp z Adamova a čekala nás rozprava o struktuře SPJF, doprovozená kvízem znalostí. Protáhnout kostru ven nás pak vzal Turlogh a coby znalec luků a šípů nás zasvětil do světa lukostřelby. Jako figurant mu figuroval Přema, na kterém jsme si názorně prohlédli, jak z luku střílet a také jakých chyb se vyvarovat. Proběhla také malá soutěž ve střelbě z luku na terč, ve které stříleli přesněji „mladé pušky“.

Mezičas mezi lukostřelbou a večerním programem byl vyplněn zábavními bloky, ve kterých si  jednotlivé skupinky připravili nějaký program či hry pro ostatní za pomoci předmětů, které obdrželi. A tak došlo na velmi duchaplnou a obohacující činnosti, jakou bylo pojídání česneku napíchnutého na vidlích od hnoje a další legrando grando. Nakonec jako nejúspěšnější byl vyhlášen program připraven Doubravkou a Přemou, stolní hra „Cvrnkání grošem“, kde soutěžící strefovali hrací zařízení viz. fotografie a snažili se trefit co nejvíce bodované políčko.

Večer nás pak čekala diskuze na téma “koncepce aktivit SPJF“, jejíž ústředním moderátorem se stal Čáp a její výsledky jsou zaznamenány zde. V první tabulce je uveden soupis významných aktivit, které SPJF dělalo v současnoti i minulosti pro děti, k tomu je zeleně poznačeno co se nám na tom dařilo dobře / červeně kde jsme měli handicap, či proč to nešlo dobře. V okénku č.2 je uveden seznam akcí, které chceme dělat pravidelně a aby byly zařazeny stabilně v kalendáři akcí:

Únor – Foglar Con (Winoga, Rolf, Turlogh)

Březen – Stínadla tudy (Sova)

Duben – Šalinění a Lítačka (Čáp)

Květen – Předtáborové setkání (Rolf)

Červenec/srpenTábor Brzkov (Ilič), Tábor Pikárec (Přema) , Tábor pro nejmenší (Soki)

Říjen/listopad – Uličky (Soki, Přema, Žluťásek)

Prosinec – Hledáme Rychlé šípy, Večer světel (Čáp, Renča)

BudíčekTakto přespávají v divočině často hoši z ostravského oddílu N.A.L.

VrhačTakto nějak možná vrhal nože po Jestřábovi vrhač nozů v příhodě "V noci přijde vrah"!

PlameňáciVzácný druh "Plameňáků", kteří jsou chloubou expozice ptactva v ZOO Ostrava!

Čápovina

Co si o struktuře "Espéjefka" myslí Přema, je zcela zřejmé z jeho nemilosrdného pohledu!

StrukturaA zde již konkrétní ukázka, jakou to strukturu to naše sdružení tedy má. 

SovaOrnitologové by se zaradovali. Po Plameňácích a Čápovi přichází na řadu i Sova! 

TurloghTurlogh s Přemou tentokráte Ostré šavle vyměnili za luk a šípy, šlo jim to náramně.

BarčaBarča svými výkony deklarovala, že by se mohla nosit titul "Malá velká žena".

Činnost SPJFNa tabuli vpravo - co SPJF dělalo a dělá za úspěšné aktivity pro děti a mládež.

Tabule 2Zde výpis toho, co zařadíme do kalendáře jako pevné a opakující se akce pro děti.

 

Neděle 27. října 2019

8:00-8:30 rozcvička v JZD (Vojta)

8:30-9:30 snídaně, vánočka s marmeládou (Čáp)

9:30-11:30 Foglarovská VVZ (Winoga)

11:30-12:30 oběd těstoviny

12:30-16:00 stavby tee-pee (Čáp a kolektiv)

16:00-24:00 různé, grilovačka

Nedělní ráno bylo zahájeno rozcvičkou v JZD, kterou si vzal do své režie Vojta. Každý vyfasoval na nástupu hůl na kroket s míčkem a úkolem bylo probít se po lávce přes potok na  pole a následně k místnímu zemědělskému družstvu. Tam nakrmit místní tur domácí bylinami, proklestit se houštinami na příjezdovou cestu a hurá zpět na základnu do cíle! Po hromadném startu se vřavě utrhnul právě náš předseda, jelikož tuto hru jeho rodina zde na chatě pravidelně hraje. Na záda mu dýchal Čáp, který holí bičoval míček hlava nehlava a za vítězného ryku se umístil také na medailové pozici.

Když byli všichni zábavnou rozcvičkou osvěženi, mohli jsme si vychutnat snídani, K té nám firma JK kola Čáp připravila vánočku s marmeládou, kterou jsme mohli zapíjet čajem či kávou a kochat se okolní krajinou, kterou se nesl zvuk projíždějících vlaků na „dolní Ferdinandově dráze“, či dusot kopyt koní pasoucích se na okolních lučinách.

Následným bodem programu bylo zasedání u kulatého stolu pod širým nebem u tématu s pracovním názvem „Foglarovská VVZ“. Později přejmenováno na FOGLAR CON. Při letním táboření na Pikárci přišel Winoga s nápadem, že by SPJF mohlo uspořádat akci formátu CVVZ, ale zaměřenou vyloženě na téma Foglar. Diskuze pokračovala i na poradě Vedení SPJF v Českém Brodě a tak bylo pokračování tohoto zajímavého bod zařazeno i na Lesní školu. Zde je shrnutí výstupu, které zaznamenal zapisovatel Turlogh:

CON  JAROSLAV FOGLAR – datum pořádání: ÚNOR 2021

ZAMĚŘENÍ AKCE: veřejnost - děti a mládež, věková skupina 8 až 15 let + rodiče 

RELAIZAČNÍ TÝM: Koordinátor Winoga, pobočník koordinátora Rolf, členové realizačního týmu Soki, Vojta, Čáp, Turlogh, Přemek, Barča, Doubravka, Iljič a další přidáváni postupně....

MÍSTO KONÁNÍ: Ještě nerozhodnuto, velká města (Praha, Brno, Ostrava, Olomouc)

DÉLKA AKCE : 3 dny (pátek, sobota, neděle)

Návrhy na možné aktivity na akci:

  • hraní živého divadla s účastníky (v rolích R.Š., Bratrstva K.P., Širokka, Vontů, apod.) (Vtáhnout děti do hry-atmosféra akce).
  • vytvořit v jedné místnosti tajemná a záhadná Stínadla (Kulisy: létající kolo, zdi s ježkem v kleci, siuleta Svatojakubského kostela + věž s provazem a zvonem, úzké uličky Stínadel, inspirovat se z natáčení filmů Záhady hlavolamu....)
  • fotokoutek s Jaroslavem Foglarem (výroba velkých figur Jestřáb, R.Š., Bratrstvo K.P., Širokko, apod. - účastníci děti i rodiče se mohou vyfotit se svými idoly)
  • tvůrčí dílny pro zájemce (psaní povídek ze světa J.F.-pod vedením literáta, kreslení obrázků, komiksů ze světa J.F.-pod vedením výtvarníka, výroba štítů a koulí pro pozdější akce Stínadelských bitev - Vontové, popřípadě i R.Š. versus Podkováci, apod., dílna výrobní na předměty ze světa J.F. - odnesou si děti domů)
  • pro rodiče i další - čajovna, kavárna - hra na kytaru, povídání s osobnostmi z oblasti J.F., relaxační atmosféra...
  • místnost s deskovými hrami ze světa J.F.
  • další možné akce venku či ve Stínadlech : Jan Tleskač a létající kolo, Hon na Širokka s ježkem v kleci, apod.
  • nějaký testík znalostí z této oblasti pro děti, pro rodiče, ceny pro nejlepší?
  • soutěž ve vytahování ježka z klece pro zájemce ? ceny?
  • loutkové či maňáskové divadlo ze světa J.F. pro menší děti ?
  • natáčet film, fotit fotky na akci, (pozdější sestřih a případně další úpravy této fotodokumentace a její zveřejnění - Bobří Stopa, Noviny, TV) ?

Po vydatném obědě, který opět zařídil restaurant U Hanuša, se vydáváme vozy ve směru Štramberská Trúba. Zde nás již netrpělivě očekávali boysové z oddílu Tygří Dráp, kteří nás zavedli na své tábořiště. Čáp vytáhl z kapsy knihu Jiřího Macka, „Táboříme v týpí“ a všem jí doporučil přečíst (ne hned na místě), načež se chopil organizace samotné stavby indiánského stanu. A tak jsme společnými silami obydlí původních obyvatel severní Ameriky postavili, tak jak příručka radí, abychom odhalili případné chyby, které sami v létě na táborech při stavbě činíme. Kolektivní spolupráce nám šla hezky od ruky a výsledek komentoval sám Velký Afánec peprnými slovy.

Nedělní podvečer byl věnován ještě volné diskuzi, grilování uzenin a sýrů, došlo tak zejména na oblíbený bod všech setkání a porad – různé.

lš3Každý správný "jézéďák" má hůl na kroket a musi se trefit do vrat u kravína!

KrávaPřema si umí nejen poradit s dětmi na táboře, cestu si najde i k domácím zvířatům.

KoněJá viděl divoké koně, běželi soumrakem, vzuch těžký byl a divně voněl tabákem.

VlakPo koleji rezavý, tam kde jsou mosty zřícený, bez páry a bez píšťaly kotle dávno studený.

U kadibudkyExhavířovští hoši z Černého Delfína Winoga a Turlogh. Opět bez Zálesáka.

BrainstormingPorada krizové štábu, aneb kdy a jak udělá SPJF akci "Foglar con" ??

Čáp před a po!Náš mentor na stavbu týpí Čáp - vlevo PŘED stavbou, vpravo PO stavbě týpí! 

TýpíNakonec se nám týpí podařilo vztyčit, náčelník Inčučuna by měl radost!

 

Pondělí 28. října 2019

V pondělí již následoval úklid chaty, zápis do rodinné kroniky a balení věci do toren a ruksaků. Akce se nakonec zúčastnilo 22 účastníků, z čehož jeden patřil do kategorie šestinedělí, jeden do kategorie batole a jeden do kategorie old boys. Dorazilo i šest osob, které absolvovali I. ročník Lesní školy v roce 2002. Jmenovitě letos pod Ondřejník dorazili seřazeni dle abecedy Anežka, Barča, Bořík, Čáp,  Doubravka, Drobek, Ilič, Klárka, Maťo, Mexičan, Přema, Rolf, Soki, Sova, Turlogh, Týnka, Vítek, Vojta, Volta, Winoga, Žabka, Žluťásek.

Lesní školaSestava V. ročníku Lesní školy SPJF v Kunčicích pod Ondřejníkem.

Vytvořil 28. listopadu 2019 v 16:23:25 Rolf. Upravováno 9x, naposledy 16. ledna 2020 ve 20:00:28, Rolf


Diskuze ke článku

3. prosince 2019, 13:29
mexican

bylo fajne

zase po strasne dlouhe dobe jsem se dostal mezi lidi kteri maji tu spravnou krevni skupinu.sice jenom jsem tam byl ani ne 2dny ale i tak mi to dost pomohlo,dekuji vsem kteri tam vytvorili takovou dobrou atmosferu.
3. prosince 2019, 10:37
Rolf (administrátor)

Petr Iljič Č.

to byl jen takový šprým od Turlogha a já se k jeho legrácce přidal. Myslím že Petr Iljič Čajkovskij je už lepší :) 

2. prosince 2019, 17:28
Ilič (přihlášený)

S Leninem nesympatizuji...

...a ani po něm nemám přezdívku. Přezdívku mám po své sestře Iloně. Tak mě příště napiš správně :)

2. prosince 2019, 14:52
Rolf (administrátor)

Amazonka a Boty Toulavý

Dva songy z pátečního brnkání na LŠ jsou zvukově zaznamenány, poslechnout si je můžete na youtube, odkaz zde v článku :) 

Vložení nového komentáře
*
*
*