iKlubovnae-StopaSPJFe-ShopDlouhodobá hra pro kluby
Přejít na menu

Uplynulo 22 let od úmrtí Jaroslava Foglara – Jestřába

23.1.2021 22:53
Autor: Rolf, Počet přečtení: 1976

Dnes 23. ledna uplynulo již 22 dlouhých let od chvíle, kdy navždy odešel spisovatel dobrodružných knih pro děti a mládež, či dlouholetý vedoucí skautského oddílu Pražská Dvojka, Jaroslav Foglar- Jestřáb. Autor Rychlých šípů, Hochů od Bobří řeky, či Chaty v Jezerní kotlině se narodil 6. července 1907 v Praze a zemřel tamtéž 23. ledna 1999 ve věku 91 let.

První zprávu o odchodu oblíbeného autora dětských knih uvedla v červenci 1995 ČTK, jednalo se však o omyl. Bylo letní prázdninové odpoledne, když z rozhlasu zaznělo smutné sdělení, že právě zemřel spisovatel Jaroslav Foglar. Kromě mnoha čtenářů „foglarovek“, ji v prostředí Thomayerovi nemocnice  prostřednictvím rozhlasového přijímače zaslechl i sám Jestřáb, který však v tu chvíli byl živ a zdráv. Ač žil poté ještě více jak tři a půl roku, jeho přání dožít se 102 let jako měla jeho maminka, se nevyplnilo.

Smutného výročí si v lednových dnech připomínáme také u kreslíře Rychlých šípů Dr. Jana Fischera.  Ten zemřel předčasně 8.ledna 1960 na zápal mozkových blan, když se nachladil při jízde na motorce, aby stihl odevzdat kresby do uzávěrky. Dne 22. ledna by naopak Jan Fischer oslavil 114. narozeniny.

JF                                     Jaroslav Foglar - Jestřáb (foto Wikipedia) 

Vytvořil 23. ledna 2021 ve 23:04:01 Rolf. Upravováno 1x, naposledy 23. ledna 2021 ve 23:06:36, Rolf


Diskuze ke článku

29. ledna 2021, 03:12
InvillDow (přihlášený)

общежитие люберцы для студентов

недорогие общежития без посредников
Tegs: недорогие общежития в москве https://www.hotelhot.ru/

общежитие люберецкий район
общежитие люберцы
общежитие люберцы 1
28. ledna 2021, 13:30
Ježek

pro Krizmena

Kdysi dávno bych brat tato slova vážně; nicméně dnes je beru jen jako hloupý vtip!

Jednak snad MÁ SPJF dost schopných lidí na to, aby zprávy ny iklubovně odpovídaly standardu (SPJF se tak prezentuje); jednak - JAK SE MÁM DO ČEKOHOLI POUŠTĚT, pokud je má práce buď míjena bez povšimnutí, nebo jsem neprávem a zbytečně ZESMĚŠŇOVÁN či atakován. Bez důvodu!
28. ledna 2021, 10:23
Krizmen (přihlášený)

Pro Ježka

Ahoj Ježku, čtu zde se zájmem Tvé myšlenky a názory. Jedna věc je upozorňovat na něco, co není. Druhá věc je dělat něco pro to, aby bylo. Zdá se, že máš sílu a energii, která jinde není, tak tedy udělej něco, ať se to změní. ;-) Jinak je to plácání, které iKlubovnu nezachrání.

28. ledna 2021, 08:23
Ježek

nežvýkavá poznámka na okraj

Mě je spíš upřímně líto, pokud se o tak ZÁSADNÍCH věcech dozvídám od známých, kdežto bych jako občasný návštěvník (ale návštěvník) o těchto věcech měl vědět nejvíc.
Mám za to, že se tento web prezentuje jako "foglarovský". Takto se mi zdá, že je foglarovský jen v uvozovkách - pro dobrý pocit. A nemám pocit, že by tohle měla být zrovna otázka výhradně pro členy a do členského časopisu.

Jinak, v tomto případě mám za to, že už si LSD dělá do vlastních trenek. A, pokud jsem kdysi v minulosti měl zájem se s ním seznámit, abychom si vyměnily názory, pak dnes už takto nesmýšlím. Už mě prostě nezajímá a žádám jej zdvořile, aby se do mě přestal opakovaně navážet. Zbytečně.
27. ledna 2021, 12:01
Štětináčova krysa

LCD

Je mi tě líto...
26. ledna 2021, 17:59
Libor Čája-Donald

Bylo-nebylo-bylo-nebylo

'No cement.':-)
Ale teď teprve chápu, jak to můj dědeček (*1900,+1968) myslel, když na některé moje *** dotazy odpovídal: "Co se ptáš, když nevíš?, Já vím a neptám se".
26. ledna 2021, 09:31
Ježek

Ra dost

Na tuto událost mne upozornil kolega, který ji slyšel v Country Radiu.
Omlouvám se zde, za tento nepochybně agresivní a útočný příspěvek, jenž je nehodný jakékoli redakce, ale; jak to, že o tom ZDE ničehož není?
https://www.rychlesipy.org/

Pořádá to SPJF, ve spolupráci s Nadací...
Vložení nového komentáře
*
*
*